neděle 7. října 2012

XVI.Přehlídka pěveckých sborů je již minulostí


Krásné, slunečné podzimní počasí přivítalo v sobotu 6.října 2012 účastníky a hosty XVI. Přehlídky pěveckých sborů v Kopřivnici, ve městě v podhůří Beskyd. V Katolickém domě, kde se přehlídka konala, od rána vládla rušná atmosféra. Zpěváci PSK dokončovali poslední přípravy sálu před začátkem přehlídky.  Okolo poledne se začaly sjíždět pěvecké sbory, probíhaly akustické zkoušky a někteří hostující zpěváci si našli čas na malou procházku podzimní Kopřivnicí.

V 15.00 hod.vše začalo. Podle programu jako první vystoupil domácí sbor. Oživením programu  byl doprovod k písni Amazing Grace - dudák v tradičním skotském oděvu. Již jeho příchod vzbudil zájem a jeho výkon byl po zásluze odměněn dlouhým potleskem. Pěkné bylo provedení svižné písně od Jiřího Laburdy Išly tri panenky z Turca a od Marie Holáňové Jede Kudrna vokolo Brna.

Následoval ženský sbor z Krnova a pak Mužský pěvecký sbor Vítkovice pod vedením prof. Pivovarského. Jak řekl mluvčí jejich sboru: "pana profesora všichni znáte, nelze jej představit, neboť je nepředstavitelný". Jméno profesora Pivovarského je ve sborovém zpěvu pojmem. Hluboký dojem zanechala zejména píseň od J.Miljutina: Tajga.

Po krátké přestávce nastoupil Ženský pěvecký sbor CANTICORUM z Haviřova. Příjemně naladilo posluchače svižné vystoupení, jehož atmosféru umocnil výkon malého bubeníka, nebo lépe bubeníčka, žáka 1.stupně základní školy, v písni Africké aleluja.

Přehlídku zakončil Pěvecký sbor ONDRÁŠ z nedalekého Nového Jičína. Zajímavé a působivé bylo provedení skladby Adiemus od Karla Jenkinse a afrických písní Dubula - Syiahamba - Ipharadisi v doprovodu bubeníků z novojičínské bubenické formace.

Po ukončení oficiálního programu byl čas a prostor pro neformální setkání vzájemně se známých i neznámých zpěváků, sbormistrů, dirigentů a také ke společnému zpívání. Vše má svůj konec. Ve večerních hodinách se zpěváci rozjeli do svých domovů a nezbylo než konstatovat, že přehlídka patří již do minulosti.

A zde se patří připomenout, že s nápadem uspořádat přehlídky v Kopřivnici přišel pan Pavel Altrichter již v roce 1997. Společně se současnou uměleckou vedoucí PSK, paní Evou Pajdlovou přivedli do Kopřivnice za sborovým zpěvem mnoho zpěváků nejen z Čech, Moravy a Slezska, ale také např. ze sousedního Polska a Slovenska .

Sponzorem akce bylo město Kopřivnice.


Děkujeme za návštěvu. PSK.




Žádné komentáře:

Okomentovat